divendres, 1 de maig del 2015

La NASA i l'ESA regalen a l'Agrupació Astronòmica Sabadell una nova foto del Hubble

Àngel Massallé, davant el públic durant l'acte de descoberta
de la fotografia / TITULARS.CAT
Tal i com ja ho va estar l'any 2010, enguany, i aquest cop amb motiu del 25è aniversari del Hubble, l'Agrupació Astronòmica Sabadell ha estat seleccionada per la NASA i l'ESA, entre d'altres entitats científiques d'arreu del món, per tal de rebre com a regal una fotografia d'aquest telescopi espacial: per aquest motiu, abans-d'ahir a la tarda l'Agrupació, el director de la qual ha entrevistat anteriorment TITULARS.CAT (entrevista del 21/02/2014), va celebrar l'acte de descoberta oficial de la fotografia. En aquesta presentació que va tenir lloc a l'auditori de l'Observatori astronòmic de Sabadell, es va poder verure la imatge de 3x2m, la qual mostra el Westerlund 2, un cúmul jove i una regió de formació estel·lar i que es troba a 20.000 anys llum de nosaltres, a la constel·lació de Carina. A Catalunya, només dues entitats ha estat escollides per tal de rebre aquest regal, i vuit al conjunt de tot l'Estat. A més, es tracta de l'única agrupació astronòmica que l'ha rebut almenys pel que fa a Europa.

La mostra pública de la fotografia va anar precedida d'un repàs de la història del telescopi Hubble, a càrrec d'Àngel Massallé, president de l'Agrupació entre 2010 i 2014, qui va recordar fites com la primera missió de servei del telescopi l'any 1993, la detecció d'un objecte al cinturó de Kuiper l'any 2002 o les fotos d'una col·lisió entre dos asteroides l'any 2010. Pel que fa al cúmul que s'aprecia a la fotografia, amb una edat de dos milions d'anys, és una concentració densa d'estrelles massives i lluminoses d'uns 10 anys llum de diàmetre. Vents forts i radiació d'aquestes estrelles joves han donat forma al gas i la pols, provocant que tots els pilars amb formació estel·lar apuntin cap al cúmul central. Els punts vermells al voltant dels estels brillants són dèbils estrelles que estan naixent i que encara estan dins els núvols progenitors de gas i pols. Els estels blaus més brillants de la imatge estan situats entre nosaltres i el cúmul, amb el qual no hi estan relacionats físicament.

La fotografia del Hubble que la NASA i l'ESA han regalat a l'Agrupació Astronòmica Sabadell, amb motiu del 25è aniversari d'aquest telescopi espacial / ASTROSABADELL
+info: http://www.astrosabadell.org

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada